hakkında

müntehirler

mitolojide

dinlerde 

ideolojilerde

bilimde

hayvanlarda

metinlerde

kitaplarda

çizimlerde

ekle

 

 

   tanımı  I tarihçesi  I belli baslı intiharlar  I

TARİHTE BELLi BAŞLI İNTİHARLAR 

(bu bölümdekiler hakkında ayrıntılı bilgi müntehirler kısmından da elde edilebilir)

MÖ 7. yüzyılda, Basil'de, Asurluların en büyük krallarından Asurbanipal'in veliaht kardeşi Şamlaş-şua-ukin, ağabeyine karşı ayaklanması başarısızlıkla sonuçlanınca cariyelerini, sarayını ve hazinesini yakarak intihar etti.

MÖ 396'da, Sicilya'da Yunanlılara karşı iki kez fetih girişiminde bulunan ve ikisinde de askerleri arasında baş gösteren veba illeti yüzünden başarılı olamayan Karta cali general Himilco, ikinci girişiminde bozguna uğrayınca geri döner dönmez intihar etti.

MÖ 322'de, Atinalı devlet adamı ve eski Yunan'ın en büyük hatipçisi Demosthenes, tutuklanacagini anlayinca zehir içerek intihar etti.

MÖ 279'da, Galyalı lider Brennus, eski Yunanistan'ı başarısız bir istila girişiminden sonra yakalanmamak için intihar etti.

MÖ 265 dolaylarında, Eretria felsefe ekolünün kurucusu eski Yunan filozofu Eretriali Menedemus intihar etti.

MÖ 122'de, Çin'de Bati Han hanedanliginin kurucusu Kaç-osu'nun torunu, kendi adi ile yayımladığı ve metafizik, kozmoloji ve devlet işlerine ilişkin bölümleri içeren derlemenin yazarı, asilzade, sanatsever, bilgin ve Maocu filozof Huri-nen-tuz, imparatorluk tahtına karşı komploya adi karıştığı gerekçesiyle suçlanınca intihar etti.

MÖ 119'da, Tiberius Sempronius gracchus'un tarim reformlarını destekleyen ama daha sonra rakip muhafazakâr partiye geçen, önce konsüllükle ödüllendirilen ancak bilahare partisinin gözünden düşen ve vatana ihanetle suçlanan, Romalı politikacı gaius Papirius Carbo intihar etti.

MÖ 86'da, siyasetin güçlü komutan gaius Marius'un önce yanında ama Cimri'ye karşı yaptıkları savaşta en büyük payeyi Marius alınca onun siyasi rakibi Lucius Cornelius Sulla ile karşısında olan, Romalı ünlü hatip, şair, yazar ve general Quintus Lutatius Catulus, Marius'un Roma'yı ele geçirmesi üzerine mecburen intihar etti.

MÖ 46'da Marcus Porcius Şato, Roma'da, bilhassa Julius Sezar'a karşı cumhuriyeti muhafaza etmek isteyen aristokrat senatörlerin lideri Pompey'i desteklerken Utica'da kapana sikişti; taraftarları deniz yoluyla kaçıncaya kadar kapıları kapalı tutmayı başardı; sonra intihar etti.

MÖ 46'da, bir zamanlar, rüşvet iddiasıyla yargilandigi mahkemede ünlü hatip Çiçero tarafından savunulan, Julius Sezar'a karşı iktidar kavgasında damadı Büyük Pompey'i destekleyen ama Thapsus'daki kanlı savaşta Sezar'a fena halde yenildikten sonra ispanya'ya kaçmaya çalışırken yakalanan Romalı politikacı Quintus Caecilius Metellus Pus Scipio intihar etti.

MÖ 42'de, iki yıl öncesinde, Romalı diktatör Julius Sezar'ın bir suikast sonucu öldürülmesine karışan komploculardan Marcus Junius Brutus, Sezar'ın komutanlarından Mark Anthony'ye karşı 2. Philippi muharebesini kaybettikten sonra cumhuriyetin kurulmasına ilişkin hayallerinin yıkıldığını düşünüp intihar etti.

MÖ 26'da, Augustus ve Virgil'un yakın arkadaşı, Romalı asker ve Eski Roma'da ağıtlar yazan en büyük 4 şairden ilki, şiirlerinde Lycoris olarak geçen sevgilisi için yazdığı 4 şiir kitabi ile tanınmış Mısır Valisi gaius Cornelius gallus, yakışıksız hareketlerinden ötürü itibari zedelendiği düşüncesiyle intihar etti.

54'te, Roma imparatoru Cladius'un döneminde devlet bakanı olarak imparator üzerinde büyük bir nüfuza ve bunun sonucu büyük bir servete sahip olmuş azatlı köle Narcissus, hem Cladius'un ikinci karisi Agrippina'ya evlliligine karşı çıkarak hem de Agrippina'nin önceki evlliliginden, daha sonra imparator olacak olu Nero'ya karşı ilk karisi Messalina'nin olunu varis olarak desteklemesi üzerine gözden düştü ve Nero'nun iktidara geçince tutuklanması üzerine intihar etti.

67'de, Ermenistan'ın Roma imparatorlugu'na tekrar katılmasını sağlayan general gnaeus Domitius Corbulo, damadının imparator Nero'ya karşı bir komplo sırasında yakalanması üzerine, mecbur edilince intihar etti.

68'de, annesini ve ilk karisini öldüren, zevk ve sefa düşkünü, Roma'yı yaktığı söylenen zalim imparator Nere < bir söylentiye göre intihar etti.

69'da, bir yıl önce, imparator Nero'ya karşı girişilen isyan hareketine direneceğine, kendi hayatini kurtarmak için görevinden istifa eden ve zalimliği ile tanınan başdanışman Ofonius Tigellinus, Roma imparatoru Oto tarafından zorlanarak intihar etti.

69'da, 9 yıl önce eşini imparator Nero'ya kaptıran, daha 3 aylık Roma imparatoru Oto, Almanya'da isyan eden lejyonuna karşı aldığı büyük yenilgi üzerine intihar etti.

73'te Maada'da kalelerini teslim etmektense topluca intihar etmeyi yeğleyen Zealot'lar Pagan Roma ve onların çok tanrıcılığa karşı uzlaşmaz muhalefeti ile tanınan, bütün kaygıları Yahudi halkının ulusal ve dini hayatları olan saldırgan bir Yahudi siyasi partisi üyeleri idi. Romalı yetkililerle barış ve uzlaşma isteyen Yahudilere karşı bile geliyorlardı. Zealot'lar terörizm ve suikastlara de başvurdular. Roma ile işbilimi yaptıklarını düşündükleri kişileri hançerlemek için halk arasında dolaşırlardı. Yahudilerin, 66-70 yılları arasında Roma'ya karşı ilk isyanlarında Zealot'lar etkin rol oynadılar.

165'te, Yunanlı sinik (cynic) filozof Peregrinus Proteus, Olimpiyat oyunları sırasında, seyircilerin gözü önünde kendisini Olimpiyat meşalesi ile yakıp intihar etti.

376'da, bugünkü Ukrayna'da büyük bir imparatorluk kurmuş ve o güne kadar komşularını titretmiş, kocası ihanet edercesine kendisine karşı geldiği için Sunilda adli kadını bacaklarından iki yaban Atina bağlayıp atları sürerek öldürmekle efsaneleşmiş, bunun üzerine kadının iki abisi tarafından AGİK yaralanmış, bu efsanenin varyasyonları İngiliz ve İskandinav dahil germen edebiyatında derin etkiler bırakmış, Ostrogot kralı Ermanaric, ülkesi çok kısa bir süre içinde Huglarca silip süpürülünce neye uğradığını şaşırması sonucu girdiği depresyondan kurtulamayarak intihar etti.

779'da, Zerdüştlükle İslamiyetçin öğelerini birleştirerek oluşturduğu öğretisini yaymaya çalışan Horasanlı, yerel dini lider Hacim bin Hakim (al-Musanna' = Peçeli) Abbasilere karşı giriştiği 5 yıllık isyan hareketinde yenilgiye uğrayınca intihar etti. 1817'de, Thomas Moore'un şiiri Lalla Rookh'a konu olmuştur.

781'de, Çin'de, T'ang imparatoru Ta Tsung'un bakanı, getirdiği yeni vergilendirme sistemi ile aristokrat sınıfların ayrıcalıklarına son vermiş olan ve vergi reformları temelde 1949'daki Komünist Devrimi'ne kadar 1150 yıl süreyle geçerliliğini koruyan ama rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan Yana Yen intihar etti.

1111'de, Çin'de, efsaneye göre uçarılığı ve sefahati yüzünden imparatorluğunu yitiren, Shang hanedanlığının son hükümdarı Chou sarayını ateşe verip kendini alevlerin içine atarak intihar etti.

1189'da, Japon tarihinin en renkli simalarından, savaşçı-keşiş müridi Benken ile birlikte efsanevi ve insanüstü gayretleriyle, öykülere, piyeslere ve filmlere konu olan savaşçı Dinamo Yoshitsune, abisine karşı Koromogawa savaşında kuşatılınca intihar etti

1595'te, bir asri aşkın süren iç savaştan sonra 1590'da Japonya yi birleştiren savaşçı Toyotomi Hideyoshi'nin yemeni, evlatligi ve varisi, kendisi de üstün savaşçı Toyotomi Hidetsugu, amcasinin iktidarı kendisine bırakmasından sonra bu başarısının başını döndürmesi ve sefih bir yaşam sürdürmesi üzerine amcasını öfkelendirince ve bu arada aksi gibi amcasinin da bir çocuğu olunca, mecbur edilmesi sonucu intihar etti.

1615'te, çayevi ve çay bahçesi mimarisine ve çiçek düzenlemesine büyük katkılarıyla tanınan, Japon çay seremonisinin mümtaz kişiliklerinden Furta gribe, yönetime karşı bir komploya karıştığı gerekçesiyle, mecbur edilince intihar etti.

1651'de, meslekleri olmadığı için zor durumda bulunan mahalli koninler (efendisiz savaşçılar) arasında büyük bir yandaş grubu olan, ünlü askeri hoca ve isyancı Shosetsu Yogi, Japon başkenti Eda'da (bugünkü Tokyo) bir işbirlikçinin hastalanması üzerine gecikmeli yapılabilmiş, başarısız bir darbe girişiminin ardından intihar etti ama bu eylem hiç olmazsa bir işe yaradı ve akli başına gelen hükümet, binlerce konini eğitimden geçirip onlara iş olanakları sağladı.

1743'te, yapıtları korsan yayınevlerince yayımlandığı için fakir yaşayan İngiliz şair, senarist ve müzisyen Henry Car ey kendini asarak intihar etti.

1818'de, kısmen Cesaret Beccaria'nin kriminolojisi ve Jeremy Bentham'in utiliteryen felsefinden etkilenerek, kendini İngiliz Ceza Kanunu'nun katiliğini yumuşatmaya veren yasa reformcusu Sır Samuel Romilly, karisinin ölümü üzerine depresyona girince intihar etti.

1888'de, 19. yüzyılın sonunda öykü janrinin ülkesinde moda olmasına öncülük eden, gönüllü olarak katıldığı 1877 Türk-Rus savaşında yaralı askerlerin hüzünlü öykülerini yazmakla edebiyata başlayan, en ünlü öyküsü Krasny Tsvetok'ta (Kızıl Çiçek, 1883), dünyadaki bütün kötülüklerinin içinde toplandığına inandığı bir çiçeği yok ettikten sonra ölen kaçık adamınkine benzer kuruntularla yaşayan yazar Vsevolod Mikhaylovich garshin, kendini merdivenden aşağı atarak intihar etti.

1888'de, üne kavuştuktan sonra tanışma imkânı bulduğu ve zaten uzun süredir hayran olduğu, keskin zekâlı ve etkileyici eleştirmen George Brandes'a sırılsıklam aşık olması karşılıksız kalınca, ölümünün ardından yayımlanan mektup ve günlüklerinden ne denli büyük bir umutsuzluğa düştüğü anlaşılan, kısa edebi hayatında İsveç insaninin hayatına ilişkin en doğal ve gösterişsiz öyküleri yazan, romanlarında başta kadın hakları olmak üzere gününün toplumsal sorunlarına değinen yazar Victoria Brenedictsson intihar etti.

1889'da, Viyana'nın güneybatısında Mayerling köyünde, reformcu, liberal ve kilise karşıtı düşünceleri, muhafazakâr babası tarafından susturulan, mutsuz evliliğinin de bunalttığı Habsburg veliaht, 31 yaşındaki Arşidük Rudolf ve 17 yaşındaki sevgilisi Barones Marj Vetsera anlaşıp birlikte intihar etti.

1891'de, Rembrandt'tan sonra en büyük Felemenk ressam addedilen, art izlenimcilerin en büyüklerinden ve modern sanatta dışavurumcu akimi büyük çapta etkilemiş Vincent Van gogh <http://www.vangoghgallery.com>, bir depresyon sonucu kendini tabancayla vurarak intihar etti.

1891'de, Şili'nin, kilise karşıtı, liberal reformcu Başkanı Şosé Manuel Balmaceda, başkanlık gücünün Kongrece kısıtlanmasını engellemek isteyince çıkan iç savaşta 8 ay içinde yenilince intihar etti.

1896'da, vezin denemeleri ve romantik anıları ile yeni Latin Amerikan şiirine melankolik lirisizmi getiren, hastalık derecesindeki duyarlılığından ötürü hayati ıstırap içinde geçmiş Kolombiyalı şair Şosé Asunción Silvan 30 yaşında intihar etti.

1898'te, Tanzanya'nın güneyinde, Banotu dilini konuşan, ziraatla ve büyük baş hayvancılıkla geçinen Hece halkının lideri Mkwawa, yedi yıl boyunca çatıştığı Alman kuvvetlerine yakalanmamak için sonunda intihar etti.

1902'de, köylü yaşamını gerçekçi betimlemesi ile tanınan ve yaygın romantik görüşü düzeltmede büyük katkısı olan Rus aydını ve yazarı leb ivanovich Uspensky, hayatinin son 10 yılının büyük bir kısmini akil hastanelerinde geçirdikten sonra intihar etti.

1909'da, bilimsel bir dille yazılmış uzun dramatik monologlardan oluşan bir dizi "Hitler"de, insanin kendisini sonuna kadar ifade etmesi için yaratıldığına ilişkin inancında bilimsel materyalizm ve romantik iradeyi birleştiren vizyonunu anlattığı İskoç şair ve piyes yazarı John Davidson, ailesini parasal olarak destekleyemediği ve yapıtlarının toplumca itibar görmemesinden düş kırıklığına uğradığı için suda boğularak intihar etti.

1911'de, Kail Marx'in damadı, 'in (Tembellik Hakki) yazarı Paul Lafargue eşiyle birlikte intihar etti.

1914'te, acı mizahi skeçleri ülkesinde hala popüler olan Dan piyes ve roman yazarı, şair ve hicivci gustav Wien intihar etti.

1914'te, 11 yıl öncesinde Osmanlılara karşı başarısız Makedonya ayaklanmasının hazırlığında rol almış, Bulgar şiirinde Sembolist hareketin kurucusu, şair ve piyes yazarı Peye Yavorov intihar etti.

1916'da, modernci hareketin en orijinal ve karmaşık simalarından, Portekizli şair ve romancı Marino de Sac-Carneiro, ahlaki ve mali bir krizin ardından babasıyla kavga edip kendini bohem bir hayata vermesinden kısa bir süre sonra 26 yaşında intihar etti.

1926'da, İtalyan asilli Amerikalı sinema sanatçısı Rodolfo Alfonzo Raffaele Pierre Philibert guglielmi'nin (Rudolph Valentino) ülserinin delinmesi sonucu, 31 yaşında aniden ölümü bütün dünyada histeriye ve bazılarının intiharına neden olmuş, ölümünün yıldönümlerinde, karalara bürünmüş, bazen bir bazen birkaç kadın mezarı başında belirmişti.

1927'de, 1935'te adına düzenlenen ödül, Japonya'nın en prestijli iki edebi ödülünden biri olan, tanınmış Japon yazarı Akutagawa Ryunosuke intihar etti.

1927'de, uranyum ve toryumun radyoaktif çürümesine ilişkin çalışmaları izotop kuramının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş, arkeolojide paha biçilmez değeri olan ve dünyanın yaşının tahmininde devrim yaratan radyo metrik yaş tespiti yöntemlerinin geliştirilmesinde de öncülük yapmış, Amerikalı kimyager ve fizikçi Bert ram Bordan Boltwood sürmenaj ve aralıklarla geçirdiği depresyonlar sonucu intihar etti.

1934'te, babasız ve akli dengesini yitirmiş annesi ile fakirlik içinde büyüyen, Helsinki Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi gören, genellikle kendi yaşamını yansıttığı, gelecekten umutsuz, karamsar ve melankolik yapıtlarında sanayi toplumunun gelişmesinin bir hastalık olduğu fikrini işleyen Fin öykü ve roman yazarı Noel Lehtonen, 1922'de yazdığı Rakastunut Rampa (aşık Kötürüm) adli eserin kahramanı gibi intihar etti.

1935'te, Alman militarizm ve milliyetçiliği ile modern çağın insani aşağılayan kuvvetlerini hicveden denemeleri ile tanınan şair ve eleştirmen Kurt Tucholsky, Nazi iktidarı tarafından lanetlenip yurttaşlıktan çıkarılınca intihar etti.

1937'de, naylonu keşfetmesi sonucu sentetik elyaf endüstrisinin temelinin atılmasına önayak olan Amerikalı kimyacı Wallace Huzme Carothers, uzun süren bir depresyon sonucu intihar etti.

1940'da, siyasi ve dini dogmalara karşı Nietzschevari güvensizliği ve "Hocanda edebiyatının vicdani" olarak tanınan ironi üstadı, edebiyat eleştirmeni Men no ter Break, Almanların, ülkesini istila etmesi üzerine intihar etti.

1941'de, molekülleri radyoaktif izotopla "etiketleyerek" organik maddelerin hayvanlarda ve bitkilerde izledikleri yolu gözlemeye yarayan tekniği geliştiren, bir ara da kolesterolün damar sertleşmesindeki rolünü incelemiş, Alman biyokimyacı Rudolf Schoenheimer mesleğinin doruğunda intihar etti.

1941'de, dünyaya bakış ve üslubunda, orta sınıftan bir kızın düşlerinin basit tasvirleri ve genç bir radikalin hayati hevesle kucaklamasından, daha gözü pek imajlar, geniş açılar ve beşeriyetin sorunlarına duyarlılığa dönüşen bir evrimi gösteren şiirleriyle İsveç modernciliğinin önde gelen şairlerinden sayılan, öykü ve kendi sapkın cinsel eğilimlerini keşfedişini işlediği Kriz (Kriz, 1934) gibi romanlar da yazan Karin Boya intihar etti.

1942'de, en etkileyici şiirsel temasının, -Triumph of THA Ege gibi eserlerinde görüldüğü gibi- oluşumun travma tik süreci olan Amerikalı heykeltıraş John Bernard Flannagan intihar etti.

1946'da, ayni yıl, kısa bir süre Fransız denetimindeki geçici hükümetin başında bulunan Vietnamlı devlet adamı Nguyen Van Thinh, rolünün etkisiz olduğu hissine kapılarak intihar etti.

1951'de, 2. Dünya Savaşı sırasında Auschwitz ve Dachau'daki toplama kamplarında mahpus olmuş, savaştan sonra, komünistlerin iktidarı sırasında parti üyesi olup genç Aydınlar Kulübü'nü kurmuş ama eserlerinde bir zamanlar Nazi kamplarındaki hayati betimlerken ahlaki bozuk ve haysiyet kırıcı yaşam temalarını işleyen Leh yazarı ve şairi Tadeusz Borowski, ülkesindeki polis devleti ile de yabancılaşınca intihar etti.

1952'de, bilgisayar kuramının öncüsü, İngiliz matematikçi ve mantıkçı Alan Turing, homoseksüelliği yüzünden hapis yerine "iyileştirilmek" üzere bunaltıcı "tedaviyi" seçmek zorunda kaldıktan kısa bir süre sonra intihar etti.

1954'te, yapıtlarında Faulkner ve Kafka gibi edebiyatçıların izleri ve varoluşçu ıstırap duygusu görülen, İsveçli gazeteci, öykü yazarı, romancı ve senarist (Den dödsdömde: Ölüme Mahkum Adam) Stil Dagerman intihar etti.

1961'de, Amerikalı roman ve öykü yazarı, üslubu 20. Yüzyıl Amerikan ve İngiliz edebiyatını büyük çapta etkilemiş, Silahlara Veda, Çanlar Kimin için Çalıyor? ve ihtiyar Balıkçı gibi ölümsüz eserlerin yaratıcısı Ernest Hemingway bir depresyon sonucu intihar etti.

1962'de, ünlü Amerikalı model ve sinema sanatçısı Marilyn Monroe (asil adi Norma Jean Bakar) bir depresyon sunucu uyku haplarıyla intihar etti.

1963'te, ilk şiirini henüz 8 yaşında yayımlamasına rağmen, yabancılaşma, ölüm ve özyikim temalarını işleyen yapıtlarıyla asil ölümünden sonra tanınan Amerikalı şair intihar etti.

1978'de Kuzeybatı Guyana'da, Amerikalı psikopat İm Jones'un kurduğu Halkın Tapınağı kültünden 913 kişi, kendilerine güney Amerika'nın balta girmemiş ormanlarında ütopya vaadi üzerine San Francisco'dan Jonestown'a göçtükten ve Jones kendini Mesih ilân ettikten sonra topluca intihar etti.

1979'da, Amerikalı sinema sanatçısı Jean Seberg bir depresyon sonucu intihar etti.

1982'de, Avusturyalı sinema sanatçısı Roma Schneider (asil adi: Rosemarie Magdalena Albach) intihar etti.

1996'da, Amerikalı model ve sinema sanatçısı, Ernest Hemingway'ın torunu Margot Hemingway intihar etti.

1997'de, Nirvana adli punk rock grubunun, eroin müptelası as gitaristi Amerikalı Kurt Cobain, kafasına bir kurşun sıkarak intihar etti.

1997'de, on yıl öncesinin ünlü rock grubu iNXS'in assolisti, Avustralyalı Michael Hutchence intihar etti.

 

Giriş | kitaplarda | bilimde | hayvanlarda | hakkinda | muntehirler | mitolojide | ekle | cizimlerde | dinlerde
 


 
intihar.de sitesine bilimsel çalışmalarından dolayı ve bütün alıntı yaptıgım çalışmalara teşekkür ediyorum.. hermes..
Bu web ile ilgili sorunlarınız veya sorularınız
ı ulakhermes@yahoo.com adresine yazın.
Son güncelleştirilme tarihi: 26/05/05
.